T. Malatinský má do konca júna navrhnúť, čo s podielom SR v Telekome

13.03.2013 Bratislava

Bratislava 13. marca (TASR) - Vláda SR dnes splnomocnila ministra hospodárstva SR Tomáša Malatinského (nominant Smer-SD), aby v spolupráci s Fondom národného majetku (FNM) SR inicioval a viedol rokovania s Deutsche Telekom AG o možnostiach a podmienkach naloženia s majetkovou účasťou SR v Slovak Telekom, a. s. (ST).

Malatinský má do 30. júna 2013 zároveň vláde SR navrhnúť ďalší postup pri nakladaní s majetkovou účasťou štátu v ST.

"Pri existujúcom nastavení korporátnych vzťahov v ST nemá Ministerstvo hospodárstva (MH) SR spolu s FNM SR, napriek korektným vzťahom s majoritným akcionárom, reálny priamy dosah na riadenie a smerovanie tejto spoločnosti," uviedol rezort hospodárstva v informatívnom materiáli, ktorý na svojej dnešnej schôdzi prerokovala a vzala na vedomie vláda SR.

"Inovatívne technológie sú na Slovensku plne dostupné, zákazníci si môžu voľne vyberať medzi viacerými alternatívami. Z tohto pohľadu sa môže javiť ako dôvodné, že štát môže svoju podporu zavádzania nových technológií v oblasti telekomunikácií realizovať efektívnejším spôsobom ako je minoritná majetková účasť v jednom z účastníkov trhu," zdôraznilo vo vládnom materiáli ďalej MH SR.

Podľa doteraz uskutočnených odborných analýz vypracovaných pre MH SR a FNM SR sa pre prípad predaja majetkových účastí štátu na podnikaní ST javí podľa rezortu hospodárstva ako najpreferovanejšia alternatíva predaj akcií prostredníctvom kapitálových trhov (IPO) a v závislosti od viacerých faktorov ovplyvňujúcich vyhliadky na úspech IPO, priamy predaj, prípadne ich kombinácia (tzv. dual track).

Okrem možnosti zapojiť do takejto formy prípadného predaja akcií ST široké vrstvy obyvateľstva, vytvára aj predpoklady na naštartovanie fungovania kapitálového trhu, ktorého absenciou slovenská ekonomika dlhodobo trpí.

Po privatizácii časti majetkovej účasti štátu v roku 2000 vlastní v ST 51 % akcií Deutsche Telekom AG, 34 % akcií Slovenská republika zastúpená MH SR a 15 % akcií FNM SR.
 

Vyberte región